Jak jsme natáčeli Černou Horu a co všechno nebylo vystřiženo?

27.11.2024

Jak asi víte z naší podstránky O nás v médiích, měli jsme tu čest přiblížit Vám v zimě roku 2023 Černou Horu a její gastronomii i přes vysílání YT kanál Mistr Málek, a to ve třech dílech:

- 100 DNÍ UZENÍ?! JEDEME NA BALKÁN!

- GASTROPORNO

- BALKÁNTRIP.

Natáčení proběhlo na podzim roku 2022, tedy v hlavní gastrosezoně Černé Hory.

Na rozdíl od natáčení pro RTVS toto natáčení bylo provedeno v jazyce českém (což je nepodstatným detailem) a bylo pojato více žoviálně (což už podstatným rozdílem je). Dalším rozdílem bylo to, že mělo až dva hlavní hrdiny (oba kladné tedy;-)).

Jeden z nich dělal, že neovládá zdejší jazyk a ten druhý, že zle mluví česky...;-)

Samozřejmě to vše bylo hrané (ostatně přesvědčit se o tom můžete sami na výše uvedených odkazech). Co nebylo hrané, nýbrž autentické, bylo např. to, že itinerář natáčení obsahoval mj. i natáčení ve vinařství (mimochodem je i součástí tripu Bar - Sutorman - Virpazar - Bar) - a tam se objevil problém (šlo totiž o jiné vinařství, než u výše zmíněného natáčení pro RTVS). 

Mistr Málek nepije pivo. To by nebylo až tak podstatné jako to, že nepije totiž ani červené víno. Natáčení ve vinařství tak mělo nečekaně zádrhel v tom, že toto natáčené vinařství vyrábí pouze červené víno. Od faux pas štáb zachránilo jen to, že hostitelka měla jednu láhev bílého vína, která byla darem tomuto vinařství od jiného vinaře. (Jinak v tomto vinařství hlavním aktérům žádná moucha (na rozdíl od předchozího výše zmíněného natáčení pro RTVS) ve sklenici s vínem neplavala.)

Co se však ukázalo jako mnohem větším problémem (resp. největším), byl fakt, že natáčení výroby pršutu bylo jeho výrobcem na poslední chvíli stornováno a štáb se tak dostal do situace, že vypadl z itineráře ten nejzásadnější bod programu... 

Natáčení pro kanál Mistr Málek a bez pršutu? Nemyslitelné!

Situaci se povedlo na poslední chvíli zachránit (proto na rozdíl od předchozího výše zmíněného natáčení pro RTVS se toto událo jinde (mimochodem je i součástí tripu Bar - Rijeka Crnojevića - Cetinje - Njeguši - Bar)), no potvrdil se opětovně omyl štábu, pokud o jeho názor na vstřícnost některých černohorských výrobců k natáčení jejich výrobků jde - místo radosti z propagace svých výrobků (potažmo v cizině a navíc nikoliv pouze v bývalé Jugoslávii) přichází jejich odpor, štábu ze začátku nepochopitelný.

Vysvětlení je však prozaické. Jde o strach těchto výrobců z upozornění zdejších orgánů, činných např. na poli hygieny nebo financí, na jejich existenci (tedy těch výrobců), a to o strach zřejmě oprávněný... (Můžete si tím pádem být jisti, že u všech degustací, na které Vás zveme (hlavně u těch, kde jsme natáčeli), je vše v pořádku;-).)

(Tento problém řešil štáb i při předchozím výše zmíněném natáčení pro RTVS.)

Proč tedy u tohoto natáčení (na rozdíl od předchozího výše zmíněného natáčení pro RTVS) nebylo nic vystřiženo?

Odpověď je schována v onom více žoviálně pojatém přístupu k němu.:-)


Toto natáčení sponzorovala agentura Worldee.