Degustace

Kuchyně Černé Hory sice není zapsána na listině nehmotných kulturních památek UNESCO, ale místní strava je zdravá, neboť velká část země je ekologicky čistá, neprodukují se zde žádné geneticky upravené potraviny, nepoužívá se umělých hnojiv a pesticidů, insekticidů, herbicidů a fungicidů a stejně tak je živen mj. i zdejší dobytek a drůbež.

Mezi zdejší speciality patří sušená šunka Njeguški pršut (mimochodem, pršut není totéž, co prosciutto). Další specialitou je smaragdově zelený olivový olej Barsko zlato. Lahůdkou je i pikantní paprika s olivami, cicvara, popara, kačamak, priganica, pljeskavica, čevapi, džigerica, ražniči, různé polévky (hustá čorba, řídká supa, zejména rybí, telecí, kuřecí nebo dršťková), urnebes, Njeguški sir, kajmak a další pochoutky, jako jsou např. sladkosti baklava nebo tulumba. Pochopitelně nesmí chybět ryby (slanovodní či sladkovodní) a plody moře (zvláštností je např. polévka z mořských plodů). Z nápojů je nutné připomenout zdejší autochtonní červená vína Vranac a Kratošija a bílá Krstač, Žižak a Muškačer (včetně rarity v podobě vína z podmořského vinařství), dále pak různé druhy rakije a pelinkovač nebo granátové víno; Nikšičko pivo však též není odsouzeníhodné.

Snídaně se v Černé Hoře nevynechává, oběd je hlavním jídlem a večeře nejslavnostnějším.

Nabízíme individuální degustace, spojené s návštěvou provozoven, kde se vyrábí např. víno, rakija, šťáva, olivový olej, pršut, med, marmeláda, pečivo... některé provozovny však vyrábí pouze sezonně, přičemž sezonou se rozumí podzim a zima a tak po zbytek období nabízí pouze degustace či pohled na výrobní linky mimo provoz. Rádi Vás též provedeme i místním trhem - tak neváhejte a objednávejte!

(Znáte nás z televize.:-))


Užitečné odkazy:

Recepty černohorské kuchyně

Vinařské stezky Černé Hory